Je leest het steeds vaker. En ook op instagram zie ik het bij de grote foodbloggers steeds vaker voorbij komen. Bananenbrood! Het lijkt het nieuwe goud onder foodies te zijn. Iedereen bakt ze en schrijft er over!

Dan kunnen wij natuurlijk niet achter blijven. Bananenbrood is namelijk een heerlijke snack wat, mits op de juiste manier bereid, ook nog eens hartstikke gezond is. 

Onze tips voor het maken van lekker bananenbrood

Misschien wel onze belangrijkste tip is om ipv bloem ander meel te gebruiken. Veel gebruikte soorten meel zijn havermoutmeel, speltmeel en amandelmeel. Vooral die laatste vond ik persoonlijk lekker samen met de bananenbrood mix

Dit geeft net even wat meer smeuïgheid aan het brood en maakt het, zeker wanneer je het vegan bereid, minder droog. Een scheutje melk maakt het qua beslag helemaal af.

Welke bananen gebruik je?

Zorg dat de bananen die je gebruikt zijn rijp zijn. Het liefst overrijp. Want dan zijn ze het lekkerst. Gebruik je bananen die nog niet rijp zijn dan is de kans groot dat je brood minder lekker is.

Maar ook dat je grote klompen banaan terug vindt in het brood. Iets wat ik persoonlijk niet lekker vind. Hoewel ik ook mensen ken die dat juist wel lekker vinden. 

Je kunt de bananen in de blender gooien of zelf prakken. Ik prak ze altijd omdat ik te lui ben om de blender schoon te maken. Voor de smaak of kwaliteit van je bananenbrood maakt het niks uit.

Zorg dat de oven goed opgewarmd is

Zelf zet ik eerst de oven aan. En ga dan pas aan de slag met het beslag. Zo weet ik 100% zeker dat de oven goed heet is als ik het beslag er in zet. Houd het brood tijdens het bakken in de gaten. Want iedere oven is anders. Als het te snel gaat, zet hem dan wat lager. Is hij na de tijd nog niet ‘af’. Zet je oven de volgende keer dan wat hoger.

Daarnaast is het handig om in plaats van de hete lucht stand de boven en onder stand te gebruiken. Je weet wel dat vierkantje met twee streepjes erin. Deze doet het wat mij betreft net even wat beter dan de normale of het lucht stand van de oven. 

Ook hier geldt dat het voor iedereen en iedere oven weer anders is natuurlijk.

Voeg extra ingrediënten toe

Het recept wat je volgt, is een voorbeeld. Je hoeft dit zeker niet tot de letter nauwkeurig te volgen. Volg vooral je gevoel en als jij van chocolade houdt. Voeg dan want toe. Maar noten, bepaald fruit of cacao kan natuurlijk ook. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar bananenbrood met kaneel. Heerlijk!

Veel bakplezier.