Mocht u op zoek zijn naar een pittoreske plek om te bezoeken, dan kan Ross-on-Wye het antwoord zijn. Deze kleine maar unieke Herefordshire stad, aan het einde van de M50, is een populaire bestemming bij toeristen, maar slaagt er nog steeds in om een ongehaast gevoel over te brengen, waardoor het de ideale plek is voor een ontspannen vakantie.

Ross-on-Wye ligt aan de grenzen van Wales en staat simpelweg ross tot zijn officiƫle naamsverandering in 1931 en staat op vanaf de oevers van de rivier de Wye. Deze oude maar bloeiende marktstad heeft veel te bieden, niet in het minst de geschiedenis en de schoonheid van de omgeving. De kleine en vaak unieke winkels zijn een extra bonus.

Een bekend monument is de St Mary’s Church, die op een van de hoogste punten staat; zijn hoge torenspits, die zich uitstrekt over 200 meter, torens over de stad en kan worden gezien van mijlen rond. Een trieste maar interessante functie op het kerkhof is het Plague Cross. Het markeert de graven van ongeveer 300 lokale mensen die worden gezegd te zijn begraven door nacht en zonder doodskisten tijdens de pest in 1637.

Dicht bij de kerk is een openbare tuin ontworpen door John Kyrle, genaamd The Prospect. Vanaf hier u genieten van een prachtig uitzicht op de bocht in de rivier de Wye, bekend als het ‘hoefijzer’. U bent ook in staat om de Zwarte Bergen te zien in de verte, evenals, in het westen, de overblijfselen van Wilton Castle. Een, onder vele, mooie kenmerken van The Prospect, is een gebeeldhouwde stenen gateway bekend als ‘Kyrle’s Gateway’ die werd gebouwd in 1700 en sluit zich aan bij de tuin naar het kerkhof.

Ross-on-Wye’s Market Hall, gebouwd van rood zandsteen, ligt in het centrum van de stad. Markten zijn gehouden in de stad sinds de 12e eeuw, met toestemming verleend door koning Stephen. De Markthal is nu de thuisbasis van een bezoekerscentrum waarin het verhaal van de stad en de omliggende Wye Valley met behulp van zowel exposities en audio.